Schedule – Session 1

Each day, of the three days in the session, we have a fantastic variety of situations that get you playing, improving on your instrument, and get you inspired like never before. We also build in a lot of breaks to allow us to rest our ears and eyes, and to stretch our legs!

Friday

July 16th
10:00 - 10:15AM
Welcome Meeting - Meet the faculty, and get the lay of the land for Maryland Summer Jazz 2021: Virtual Edition! -- Jeff Antoniuk, Bruce Barth, & Wayne Escoffery
10:15 - 11:45AM
Combo/Improv Group - Meet your band & faculty leader for the day. This is the core of the camp! Your faculty leader will give you improvisation ideas, play with you, and let you try things out in real time, working from the 12 MSJ songs. -- Jeff Antoniuk, Bruce Barth, & Wayne Escoffery
11:45 - 12:00PM
Break - 15 minute break - Rest your ears and your eyes!
12:00 - 12:45PM
Instrument Specific Masterclass - Spend time digging into the nuts and bolts of your specific instrument. Work on the individual techniques that are crucial to playing your instrument. This class is at a more foundational (Beginner, Intermediate) level. -- Jeff Antoniuk (sax), Bruce Barth (Piano), Leo Lucini (Bass), Sherrie Maricle (Drums), & Wayne Escoffery(Sax).
12:45 - 1:30PM
Lunch Break - 45 minute break!
1:30 - 2:15PM
Elective Classes (Sample Classes from MWJ)
  • Tritone Sub Your Way To Greatness: (w. Jeff Antoniuk)
  • Tasting Harmony (w. Greg Fishman)
2:15 - 2:30PM
Break - 15 minute break - Rest your ears and your eyes!
2:30 - 3:40PM
Super Special Guest Lecture - Join jazz legend Anat Cohen (Clarinet) for a talk about his history, playing, and some amazing stories. Bring your questions!
3:40 - 3:50PM
Break - 10 minute break - Rest your ears and your eyes!
3:50 - 5:00PM
Combo/Improv Group - Revisit the morning group and repertoire, armed with the new material from the afternoon classes. -- Jeff Antoniuk, Bruce Barth, & Wayne Escoffery
6:00 - 7:30PM
Hang Out & Drinks! - We'll get together on Zoom, to talk, laugh, and enjoy the drink(s) of your choice. MSJ is all about connecting with each other, and we won't let something as silly as hundreds or thousands of miles of separation stop us! -- Jeff Antoniuk, and the MSJ Core Faculty

Saturday

July 17th
10:00 - 11:45AM
Combo/Improv Group - Meet your band & faculty leader for the day. This is the core of the camp! Your faculty leader will give you improvisation ideas, play with you, and let you try things out in real time, working from the 12 MSJ songs. -- Jeff Antoniuk, Bruce Barth, & Wayne Escoffery
11:45 - 12:00PM
Break - 15 minute break - Rest your ears and your eyes!
12:00 - 12:45PM
Instrument Specific Masterclass - Spend time digging into the nuts and bolts of your specific instrument. Work on the individual techniques that are crucial to playing your instrument. This class is at a more foundational (Beginner, Intermediate) level. -- Jeff Antoniuk (sax), Bruce Barth(Piano), Leo Lucini (Bass), Sherrie Maricle (Drums), & Wayne Escoffery(Sax)
12:45 - 1:30PM
Lunch Break - 45 minute break!
1:30 - 2:15PM
Elective Classes (Sample Classes from MWJ)
  • Tritone Sub Your Way To Greatness: (w. Jeff Antoniuk)
  • Tasting Harmony (w. Greg Fishman)
2:15 - 2:30PM
Break - 15 minute break - Rest your ears and your eyes!
2:30 - 3:40PM
Super Special Guest Lecture - Join jazz legend, Peter Bernstein (Guitar) for a talk about her history, playing, and some amazing stories. Bring your questions!
3:40 - 3:50PM
Break - 10 minute break - Rest your ears and your eyes!
3:50 - 5:00PM
Combo/Improv Group - Revisit the morning group and repertoire, armed with the new material from the afternoon classes. -- Jeff Antoniuk, Bruce Barth, & Wayne Escoffery
6:00 - 7:30PM
Hang Out & Drinks! - We'll get together on Zoom, to talk, laugh, and enjoy the drink(s) of your choice. MSJ is all about connecting with each other, and we won't let something as silly as hundreds or thousands of miles of separation stop us! -- Jeff Antoniuk, and the MSJ Core Faculty

Sunday

July 18th
10:00 - 11:45AM
Combo/Improv Group - Meet your band & faculty leader for the day. This is the core of the camp! Your faculty leader will give you improvisation ideas, play with you, and let you try things out in real time, working from the 12 MSJ songs. -- Jeff Antoniuk, Bruce Barth, & Wayne Escoffery
11:45 - 12:00PM
Break - 15 minute break - Rest your ears and your eyes!
12:00 - 12:45PM
Instrument Specific Masterclass - Spend time digging into the nuts and bolts of your specific instrument. Work on the individual techniques that are crucial to playing your instrument. This class is at a more foundational (Beginner, Intermediate) level. -- Jeff Antoniuk (sax), Bruce Barth(Piano), Leo Lucini (Bass), Sherrie Maricle (Drums), & Wayne Escoffery(Sax)
12:45 - 1:30PM
Lunch Break - 45 minute break!
1:30 - 2:15PM
Elective Classes (Sample Classes from MWJ)
  • Tritone Sub Your Way To Greatness: (w. Jeff Antoniuk)
  • Tasting Harmony (w. Greg Fishman)
2:15 - 2:30PM
Break - 15 minute break - Rest your ears and your eyes!
2:30 - 3:40PM
Super Special Guest Lecture - Join jazz legend, Jeff Tain Watts (Drums) for a talk about his history, playing, and some amazing stories. Bring your questions!
3:40 - 3:50PM
Break - 10 minute break - Rest your ears and your eyes!
3:50 - 5:00PM
Combo/Improv Group - Revisit the morning group and repertoire, armed with the new material from the afternoon classes. -- Jeff Antoniuk, Bruce Barth, & Wayne Escoffery
6:00 - 7:30PM
Hang Out & Drinks! - We'll get together on Zoom, to talk, laugh, and enjoy the drink(s) of your choice. MSJ is all about connecting with each other, and we won't let something as silly as hundreds or thousands of miles of separation stop us! -- Jeff Antoniuk, and the MSJ Core Faculty